Gastblog Bregje Boer: Geld verdienen met je blog

Overzicht

  Gastblog door Bregje Boer

  In 2015 maakte ik een gratis blog aan via WordPress. Ik wilde graag schrijven en mijn belevenissen met de wereld delen. Dat er een hele wereld achter het bloggen schuilgaat had ik toen nog niet in de gaten. Pas maanden later ontdekte ik dat je geld kunt verdienen met een blog, maar ik dacht dat het niet voor mij weggelegd was…

  Zoals bij elk leerproces, kwam ik er ook met het bloggen al doende achter hoe de vork in de steel zat. In het begin sprong ik een gat in de lucht als ik een mail kreeg met een verzoek tot samenwerking, ook al bood het betreffende bedrijf een appel en een ei.

  Laat ik eerst even uitleggen hoe je geld kunt verdienen met je blog en hoe dat dan in zijn werk gaat.

  De drie meest voorkomende manieren om geld te verdienen met een blog zijn:

  1. Een betaalde link naar de website van een bedrijf plaatsen in een artikel op jouw blog
  2. Affiliatelinks naar een webshop zoals Bol.com
  3. Een product of dienst ontvangen en betaald krijgen om daar over te schrijven

  Een betaalde link plaatsen

  Meestal benadert een bedrijf een of meerdere bloggers met de vraag of ze interesse hebben in een samenwerking. Voor de meeste bedrijven is linkbuilding het belangrijkste doel. Ze willen dan links plaatsen op relevante websites, wat hun eigen ranking in Google ten goede komt. In ruil voor die link krijgt de blogger dan een financiële vergoeding.
  De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de waarde van de blog voor Google en het aantal unieke bezoekers dat het blog per maand ontvangt. Toen ik net begon was hier een rekensommetje voor. Hierbij ging men uit van een starttarief van €50,- en €10,- voor elke 1000 unieke bezoekers per maand. Voor 10.000 unieke bezoekers zou je dus €150,- kunnen vragen voor een betaalde link.
  In de loop der jaren heb ik geleerd om mijn eigen tarief vast te stellen en zo de waarde van een betaalde link op mijn blog te bepalen.

  Affiliatelinks

  Grote webshops zoals Bol.com hebben een affiliateprogramma. Het werkt heel simpel: je plaatst een link of een banner op jouw blog. Als iemand via die link of banner naar Bol.com gaat en daar daadwerkelijk een bestelling plaatst, ontvang je een percentage van de opbrengst. Reken je hierbij niet meteen rijk, het gaat meestal om 2 tot 8% van de opbrengst. Het kan je wel zeker een leuk extraatje opbrengen!

  Een product of dienst ontvangen

  Bij deze optie zijn er verschillende mogelijkheden. Soms is de waarde van een product al zo hoog, dat er geen aanvullende vergoeding wordt gegeven. Een andere keer kun je als blogger wel een financiële vergoeding krijgen, naast het product of de dienst. Je maakt dan duidelijke afspraken met de opdrachtgever. Zo zijn er vaak richtlijnen aan een samenwerking verbonden, zoals het gebruik van social mediakanalen voor de promotie, speciale hashtags of een bepaalde stijl van fotograferen.

  Geld verdienen met je blog: eitje of hard werken?

  Als je mij deze vraag stelt, zeg ik dat het hard werken is! Er wordt vaak zo makkelijk gesproken over en tegen bloggers. ‘Wat heb jij een luxe leven zeg!’ en ‘Nou, jij krijgt ook alles gratis!’
  Was het maar zo simpel, want net als bij alle andere beroepen moet je als blogger heel hard werken. Het schrijven van een goed artikel neemt met gemak 2 tot 3 uur in beslag. En dan heb ik het nog niet over foto’s maken en bewerken, mailcontact met opdrachtgevers en het bijhouden van social media.

  Kan iedereen geld verdienen met een blog?

  Geld verdienen met je blog is mogelijk, als je er hard voor werkt en als je een lange adem hebt. Want als je begint met bloggen, puur en alleen om er geld mee te verdienen, moet ik je teleurstellen. Het is belangrijk dat je een goede website opbouwt, dat je continu goede content plaatst en dat je een relatie opbouwt met opdrachtgevers. Het is belangrijk om je eigen waarde te kennen en daarvoor te staan. Op die manier blijft de markt ook gezond en weten opdrachtgevers dat een blog niet zomaar voor een prikkie te koop is.

  Bregje Boer is blogger en freelance tekstschrijver. In 2015 startte ze met Breg Blogt (www.bregblogt.nl) en in 2018 kwam daar Bregje Boer Teksttovenaar bij (www.bregjeboer.nl) . Ze woont in Maastricht met haar verloofde en hun zoon (2014).

   

  Werkboek-Gratis-SEO-Schrijftips-204x300

  Ontvang gratis mijn SEO-schrijftips!

  Met mijn SEO-schrijftips kan jouw website beter gevonden worden in zoekmachines als Google. Begin vandaag nog!

  Ebook - Werkboek - Verticaal
  Lees hier mijn privacybeleid
  geld verdienen met blog

  Mijn laatste blogs

  Wat is affiliatemarketing uitgelegd in een visual.

  Wat is affiliatemarketing en hoe werkt het

  Affiliatemarketing is een manier om (relatief makkelijk!) online geld te verdienen. Het wordt steeds populairder onder zowel beginnende als ervaren ondernemers. Zelf ben ik hier al een tijdje mee aan...
  Google Update Tekstschrijver

  Google update: waarom een tekstschrijver onmisbaar is

  Iedere keer als Google een update aankondigt, is de online wereld in rep in roer. Zo ook bij de helpful content update die Google aankondigde. Behalve de mensen die teksten...
  samenwerkingen tekstschrijver

  Als tekstschrijver samenwerkingen aangaan? Zo doe je het

  Alles heb je volgens plan gedaan: je website is ein-de-lijk online, je bent eindeloos bezig om zichtbaar te zijn op sociale media en je houdt oproepjes en opdrachten in de...
  Scroll naar boven