Wat is affiliatemarketing en hoe werkt het

Overzicht

  Affiliatemarketing is een manier om (relatief makkelijk!) online geld te verdienen. Het wordt steeds populairder onder zowel beginnende als ervaren ondernemers. Zelf ben ik hier al een tijdje mee aan het experimenteren en ik moet zeggen dat ik het steeds leuker (en interessanter) vind. Maar wat is affiliatemarketing nu eigenlijk? Hoe kun je affiliatelinks promoten? En waarom is het zo interessant? Sinds kort ben ik me gaan verdiepen in affiliatemarketing. In deze blog ga ik dieper in op deze vragen en deel ik handige tips om geld te verdienen met affiliatemarketing.

  Wat is affiliatemarketing?

  Affiliatemarketing is een vorm van online marketing waarbij iemand producten of diensten promoot via affiliates (partners). Dit in ruil voor een commissie op elke verkoop die via hun unieke affiliatelink wordt gedaan. Je werkt dus eigenlijk samen, zonder dat je écht samenwerkt. Begrijp je het nog?
  Nog makkelijker uitgelegd: als jij mijn Teksttoppers Academie noemt bij iemand en diegene schrijft zich via jouw linkje in, ontvang jij bijna €150,-. Win/win toch?

  Hoe werkt affiliatemarketing en hoe kun je er geld mee verdienen?

  Hoe promoot je jouw affiliatelinks?

  Er zijn heel veel manieren om affiliatelinks te promoten. En nee, je hoeft echt niet met je gezicht op social media om affiliatelinks te promoten. Want iedereen kent de influencers wel die zich opmaken in een video terwijl ze de ene na de andere ‘geweldige’ make-up laten zien. Vervolgens denken hun volgers “die make-up MOET ik hebben” en kopen ze dit via de linkjes die gedeeld worden. Voor iedere verkoop ontvangt de influencer een commissie. Lekker toch?
  Maar nee, dit is écht niet de enige manier. Want affiliatemarketing biedt nog veel meer mogelijkheden. En gelukkig maar, want niet iedereen wil de hele tijd dingen promoten voor anderen toch?

  Ik deel de meest bekende opties met je:

  • Social Media: Gebruik platforms zoals Instagram, Facebook, X en LinkedIn om content te delen waar jij jouw affiliatelinks in deelt. Zorg ervoor dat je bij jezelf blijft en waarde biedt aan je volgers, anders loop je het risico als spammer te worden gezien.
  • Bloggen: Start een blog over een onderwerp waar je iets mee hebt of waarvan je ontdekt dat het qua zoekvolume heel interessant is. Schrijf vervolgens waardevolle teksten. Denk er natuurlijk wel aan dat je bij het specifieke onderwerp blijft. Plaats je affiliatelinks strategisch in je blogposts en moedig lezers aan om erop te klikken. Bijvoorbeeld: start een blog over boeken. Nog mooier als je ze daadwerkelijk zelf leest en oprechte recensies schrijft. Vervolgens link je naar de website(s) waar je de boeken koopt. Als dit een affilitelink is, ontvang jij commissie als jouw lezer een boek koopt.
  • YouTube-video’s: Maak informatieve of leuke video’s op YouTube en vermeld je affiliatelinks in de beschrijving of in de video zelf. Zorg ervoor dat je video’s van hoge kwaliteit zijn en interessant genoeg zijn om tot het eind te bekijken.
  • E-mailmarketing: Bouw een e-maillijst op en stuur regelmatig waardevolle nieuwsbrieven naar je abonnees. Verwerk je affiliatelinks subtiel in je e-mails en moedig ontvangers aan om actie te ondernemen.

  Waarom is affiliatemarketing nou zo interessant?

  Affiliatemarketing is interessant om verschillende redenen:

  • Je hoeft geen eigen dienst of product te hebben. Omdat je producten, diensten of zelfs cursussen van anderen promoot, hoef je geen eigen dienst of product te hebben. Handig toch? Dat scheelt je bakken met geld (en tijd!).
  • Het zorgt voor passief inkomen. Als jouw affiliatelinks eenmaal gezien worden, kan het zorgen voor een passief inkomen. Dus terwijl jij leuke dingen doet of lekker ligt te slapen, komt de commissie binnen.
  • Je zit niet vast aan werktijden of verplichtingen. Je kiest zelf wat je wilt promoten en vooral wanneer. Er is dus niemand die jou vertelt wanneer je aan de slag moet. Fijn toch?
  • Affiliatemarketing is op te schalen. Net als werktijden, kies je ook zelf met welke affiliatepartners je werkt. Bevalt het goed en merk je dat je bereik steeds groter wordt? Dan is het gemakkelijk uit te breiden door met meer partners samen te werken.

  Maar hoe verdien je nou geld met affiliatemarketing?

  Laat ik beginnen om te zeggen dat je (over het algemeen) niet snel rijk wordt zodra je start met affiliatemarketing. Het duurt even voor je dit opbouwt en de commissie is in het begin vaak maar een paar cent of euro. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van de dienst of het product dat je promoot. Als jij een cursus van duizend euro promoot en je ontvangt 30% per aangebrachte klant, dan loopt jouw commissie snel op!

  Er zijn een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden als je start met affiliatemarketing:

  • Kies een niche: hoe meer ‘feeling’ jij met jouw niche hebt, hoe betrouwbaarder je overkomt. En des te sneller zijn mensen geneigd om een aankoop te doen.
  • Wees open en eerlijk: vermeld dat je samenwerkt met een affiliatepartner.
  • Ga testen en probeer verschillende dingen uit: ga ontdekken welke manier van affiliatemarketing bij jou past. Blijf testen en stuur bij.

  Kortom, affiliatemarketing biedt enorm veel mogelijkheden als jij op zoek bent naar een leuke bijverdienst! En wel op een flexibele, schaalbare én relatief makkelijke manier. Met de juiste strategie en inzet kan affiliatemarketing een waardevolle bron van passief inkomen worden.

  Tips om meer te leren over affiliatemarketing

  Zelf ben ik vooral expert op het gebied van copywriting in combinatie met SEO. Maar het stukje affiliatemarketing heeft zeker mijn interesse en ik vind het leuk om hiermee te experimenteren. Daarom doe ik mee aan (wat mij betreft de enige écht goede) academie Affiliate Sites Secrets van Rowena Rosseau en haar partner Melvin. Na jaren experimenteren en het runnen van vele affiliatewebsites, delen zij nu hun kennis. Ik promoot dan ook écht alleen dingen waar ik zelf achter sta of gebruik.

  Wil jij nu ook meer leren van de echte experts? Sluit je dan ook aan bij deze affiliate-academie en leer alles over dit onderwerp!

  Werkboek-Gratis-SEO-Schrijftips-204x300

  Ontvang gratis mijn SEO-schrijftips!

  Met mijn SEO-schrijftips kan jouw website beter gevonden worden in zoekmachines als Google. Begin vandaag nog!

  Ebook - Werkboek - Verticaal
  Lees hier mijn privacybeleid
  Wat is affiliatemarketing uitgelegd in een visual.

  Mijn laatste blogs

  Google Update Tekstschrijver

  Google update: waarom een tekstschrijver onmisbaar is

  Iedere keer als Google een update aankondigt, is de online wereld in rep in roer. Zo ook bij de helpful content update die Google aankondigde. Behalve de mensen die teksten...
  samenwerkingen tekstschrijver

  Als tekstschrijver samenwerkingen aangaan? Zo doe je het

  Alles heb je volgens plan gedaan: je website is ein-de-lijk online, je bent eindeloos bezig om zichtbaar te zijn op sociale media en je houdt oproepjes en opdrachten in de...
  meta omschrijvingen optimaliseren

  Meta-omschrijving optimaliseren voor SEO: zo doe je het

  Om hoger in Google te scoren, moet je best wat moeite doen. SEO is namelijk allesbehalve een ‘quick-fix methode’. Maar hey, het goede nieuws is dat het ook weer geen...
  Scroll naar boven