Het belang van goede teksten op je website

Wellicht herkenbaar; je gaat op Google zoeken naar een dienst of product. Je vindt een ontzettend mooie website met goede foto’s en prachtige kleuren. Alles lijkt één geheel en geeft een goede eerste indruk. Het ‘triggert’ je om op de website te blijven. Vervolgens begin je de tekst te lezen en je begrijpt er eigenlijk niets van! Wat doet diegene precies of wat kan dit bedrijf eigenlijk voor je betekenen? Of erger nog, er staan spelfouten in de tekst en de opbouw is zo onsamenhangend dat je toch maar afhaakt en verder gaat zoeken… Zonde! Dit is dus het moment dat je een potentiële klant verliest….

Investeren in een mooie website

Als tekstschrijver kom ik het heel vaak tegen: prachtige websites, goede foto’s en mooie details. De website komt professioneel en persoonlijk over. Tot ik de tekst op de homepage ga lezen… Ik heb het vaker gezegd, maar ik vind het persoonlijk zó zonde dat een bedrijf wél investeert in een mooie website, maar vervolgens bezuinigd op de teksten. Want een paar teksten schrijven kun je toch zelf wel?

Het belang van goede teksten op je website

Een mooi design is heel belangrijk, het is de eerste indruk voor een bezoeker van een website. Maar, vergeet de tekst niet! In een paar inleidende zinnen moet duidelijk zijn wat jouw bedrijf of onderneming te bieden heeft. Daarnaast heb je als bezoeker toch geen zin om een heel blok tekst te lezen zonder alinea’s of koppen?

“Wist je dat bezoekers binnen een paar seconden een website scannen en besluiten of ze verder lezen of afhaken?”

Gebruik die paar seconden dus goed. Zorg dat er een korte inleiding staat of een zin/alinea die eruit springt! Wat bied je en waar kan jij mee helpen?

Waarschijnlijk heb je als ondernemer een goed beeld van jouw doelgroep. Zorg er dan ook voor dat deze mensen verder willen lezen en nieuwsgierig zijn naar wat jouw website nog meer te bieden heeft. Hoe denk je dat dit geheel tot stand komt? Juist… door goede teksten op je website die ze aanspreken!

De meest gemaakte fouten in webteksten

 • Er staat heel veel tekst op de homepage, gelijk wanneer je op een website terecht komt;
 • Spelfouten in de tekst;
 • Onjuist gebruik (of het ontbreken) van punten en komma’s;
 • Zinsopbouw is niet logisch en dus komt de boodschap niet duidelijk over;
 • De opbouw van de tekst is niet logisch (bijvoorbeeld, je begint met informatie die niet relevant is en laat de échte boodschap pas later naar voren komen);
 • Grote lappen tekst zonder alinea’s en koppen.

Ik vind het woord ‘fouten’ persoonlijk niet positief klinken, maar toch zijn dit enkele dingen waar een bezoeker op afhaakt. Direct bij binnenkomst één grote lap tekst? Dat gaan ze niet lezen! Een grote tekst zonder punten, komma’s of een aantal spelfouten? Tevens een afknapper. Denk hier goed over na als je besluit om zelf webteksten te schrijven.

Wat heeft een goede webtekst op de homepage nodig?

Dit gedeelte is nogal specifiek en heeft ook vooral te maken wat het doel van je website is.

 • Informatie geven
 • Inspireren geven
 • Vermaken/entertainen

In ieder geval moet elke webtekst op de homepage overbrengen wat de boodschap van jouw bedrijf is.

 • Een informatieve tekst moet direct duidelijk maken welke boodschap jouw bedrijf overbrengt. Zorg in een paar korte zinnen (of één pakkende zin) dat de lezer weet wat je aanbiedt.
 • Een inspirerende tekst zorgt voor herkenning bij de lezer. Je noemt precies de ‘knelpunten’ en de lezer voelt daar een connectie bij.
 • Een entertainende tekst zorgt dat de lezer geboeid is, het grappig vindt en nieuwsgierig is naar de rest van de tekst.

Wil je een website om potentiële klanten te informeren wat jouw bedrijf of onderneming doet? Maak in een paar zinnen duidelijk wat je doet en wat je te bieden hebt.

Ben je bijvoorbeeld een coach of trainer en wil je vooral inspireren? Zorgen dat mensen met een probleem voor jouw hulp kiezen? Creëer herkenning, noem ‘pijnpunten’ en laat zien wie jij bent en waarom juist JIJ ze kan helpen.

Een eigen blog beginnen? Zorg voor vermaak en entertainment, schrijf leuke, makkelijk leesbare blogs met goede foto’s erbij. Maak het lezen leuk!

“Zorg dat je een duidelijke call-to-action laat zien. Bijvoorbeeld: bel mij/mail mij en maak het makkelijk voor de lezers om contact met je te krijgen”

Wanneer schakel je een tekstschrijver in?

Uiteraard begrijp ik dat niet iedere ondernemer direct een budget heeft om een tekstschrijver in te schakelen. Toch kan deze investering écht de moeite waard zijn en je zomaar aan meer omzet helpen! Zie dit dan ook als een investering in de toekomst van je bedrijf.

Een tekstschrijver, met verstand van SEO optimalisatie, kan de teksten zo schrijven dat Google jouw website leuk gaat vinden. Door de juiste zoekwoorden te integreren en op een wervende manier te schrijven, gaat je website uiteindelijk beter gevonden worden. Daarnaast weet je zeker dat de teksten op je website foutloos zijn, een goede opbouw hebben en passen bij jouw bedrijf. Want dat is juist wat een goede tekstschrijver doet 😊.

Let goed op dat je een tekstschrijver kiest met de juiste expertise. In een eerdere blog leg ik uit hoe je een tekstschrijver kiest die bij jou past.

Advies nodig?

Twijfel je of jouw website er goed voor staat? Goed dat je hier over nadenkt!

Speciaal voor de lezers van deze blog bied ik de mogelijkheid om een gratis adviesgesprek in te plannen. Heb je vragen? Wil je weten of je dingen kunt doen om je website te verbeteren? Mail me dan direct en ik neem contact met je op om een bel/skypeafspraak in te plannen!

Cover-SEO-schrijftips

Kun jij wel wat hulp gebruiken met de teksten op je website?

Met mijn SEO-schrijftips kan jouw website beter gevonden worden in zoekmachines als Google. Je kunt vandaag nog beginnen!

webteksten laten schrijven

Mijn laatste blogs

interview Thamara

Interview met Thamara- Blueberry Dynamic

Als ondernemer vind ik dat je vooral moet doen waar je goed in bent. Zo word ik heel blij als ik teksten mag schrijven voor andere ondernemers en bedrijven, maar...
online marketing website2

Is online marketing echt zo simpel?

Online marketing, simpel? Blogs en posts voor sociale media schrijven, een website opzetten en teksten schrijven, online zichtbaar zijn, nieuwsbrieven versturen én funnels inrichten… je krijgt er de kriebels van...
Lesgeven Zoom

Online lesgeven met Zoom in 5 stappen

Als ondernemer weet je inmiddels wel hoe belangrijk het is om online zichtbaar te zijn door een goede website en bijpassende webteksten te hebben. Ook is online lesgeven in deze...
Scroll to Top